piatok 16. januára 2015

Krtko

Kto číta knihy maličkým na Slovensku či v Čechách, určite už natrafil na Krtka. U nás bol Krtko ako doma, keď mal Malinký dva roky.

Keď som písala o tom, že hľadám v knihách dobre napísaný príbeh, tak pri Krtkovi svoju teóriu hneď zasa trochu spochybním. Pretože príbehy o krtkovi nie sú žiaden štylistický skvost (česť výnimkám a leporelu). Ale dokonale to vynahrádza krtkova láskavosť a rokmi preverené kresby Zdeňka Milera.

Malinkého prvým stretnutím s krtkom bolo leporelo Krtko a nohavičky (ktoré už putovalo vrámci kolobehu knižiek v rodine) ku menším sesterniciam. Po leporele sme prešli na vyšší stupeň literatúry, knižky papierové, ktoré sa nemusia rozkúsavať, ľahšie je ich roztrhať:-). Najintenzívnejšie čítaný bol príbeh Ako krtko vyliečil myšku.

Malinký miloval to dobrodružstvo cestovania po rôznych krajinách s ľahkosťou krtkovi vlastnou - vlakom, lietadlom, balónom, v žraločom žalúdku či veľrybou. Dodnes si pamätám, že som nechápala, prečo sa Krtko plavil z Austrálie na severný pól (keď južný je bližšie:-)
A keďže sme sa v tom období snažili doma vniesť do života zopár montessori princípov, cestoval s nami pri čítaní po celom svete aj hmatateľný krtko a krajiny sme s ním potom poznávali aj na skutočných mapách.
Ja som mala rada krtkovu snahu vyliečiť kamarátku. Knižka o Krtkovi a myške nám skrátila mnohé čakania u lekára či pri pokladni v potravinách. Stala sa z nej na nejaký čas obohraná platňa. Po nej prišiel ešte knižný príbeh Krtko a orol, kde bol krtko znovu starostlivým ochranárom. 
A potom ďalšie príbehy už v rôznych formách a podobách. 
na DVD 
V pamäti mi utkvela sekvencia s pôrodom mamy zajačice z príbehu o Krtkovi a  a mamičke. Pôrod v priamom prenose. Poučné. 
na CD 
Počúvali sme ho najmä v aute v podaní Jula Satinského. Dodnes sa mi vďaka jeho hlasu vrátia spomienky na toto intenzívne obdobie. Lebo materská (aj rodičovská) dovolenka je intenzívna. Krtko sa môže  na ten čas stať kumpánom do nepohody, kočíka, auta aj čakárne.

A nečakaný botanický bonus - vďaka krtkovi budem navždy vedieť, ktorá rastlina sa volá Matricaria Chamomila.


fotky vlastné, názory takisto

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára