sobota 10. augusta 2013

Príbehy a obrázky

Jeden je príbehový a počúvací.
Druhý obrázkový a pozerajúci.
Dvaja bratia. A dvaja rozdielni čitatelia.



Starší je počúvajúci.

Nevyhľadáva v knihách obrázky. Potrebuje príbeh. A počuť ho. Preto nikdy nesedel sám s knižkou, preto je čítanie (vlastne dodnes) spoločná chvíľa. Rád počúva aj audioknihy, ale naživo je naživo, to do deja môže hovoriť. A on hovorí rád. Keď vyberáme, čo nového budeme čítať, pýta sa, o čom to je. Ako to vyzerá je druhá koľaj. Odmala miluje beletriu. Príbehy. 

Veľmi dlho mal rád rozprávky, vlastne ich má rád dodnes. Od Grimmovcov, Dobšinského, Andersena, Feldeka, Žáčka a Macourka.

Pamätá si, čo počul. V hlave má svet uložený vo zvukoch.
Poznaj svet
Mladší je pozerajúci.

Pravý opak svojho brata. V knihách si rád prezerá ilustrácie. Má rád encyklopédie a atlasy. Študuje návody k legu. Zaujímajú ho knižky z edície Obrázky. Obrázky z mesta, Obrázky hôr. Obrázky povolaní. Tématické obrázkové knižky Prvý deň v škôlke, Autom na cestách, Staviame dom. Okienkové knižky Pozri sa dovnútra. Vysvetľujúce knižky Moje telo, Ja a ty, od hlavy až po päty. Čím je starší, tým viac ho priťahujú komiksy. Čtyřlístek zaujal nadlho prvé miesto v hitparáde obľúbenosti. Rád si prezerá komiksového Malého princa. Preto sa mu páčia knihy Pavla Čecha.

Svoje obľúbené knihy si dokáže sám v tichu a sústredene prezerať. Číta obrázky pred tým, ako sa naučí čítať písmená. A v hlave má uložené detaily. Keď s ním čítam a preskočím pár okienok v komikse, okamžite sa sťažuje. Vie, ktorý obrázok čítame a ktorý má nasledovať.

Pamätá si, čo videl. V hlave  má svet uložený v obrazoch. 

Dvaja rozdielni ľudia. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára